Jako,że na wszystko brakuje czasu, a startów wiele moje posiłki są zawsze szybkie i łatwe.
Tak więc, jak przystało na dzień przed startem makaron, akurat tu czosnkowy ze świeżym szpinakiem i kukurydzą.
Jako doskonałe nawodnienie po biegu moge polecić wodę mineralną z plasterkiem ogórka, cytryny i odrobiną miodu.
Po treningu z chęcią pochłaniam musli, otręby, domowe konfitury, rodzynki, kokos, a do tego jogurt.
Mój ulubiony szybki przepis na energetycznego szejka szpinak, banan, jabłko plus ewentualnie maślanka.
Monika (Lublin)
***************
Kilka sprawdzonych, regularnie spożywanych przeze mnie przepisów:
Kakaowy żel energetyczny na długie biegi, bez sztucznych aromatów i innych dziwnych dodatków:)
4 suszone daktyle
3 łyżki stołowe soku z agawy
1 łyżeczka oleju kokosowego
1-2 łyżeczki kakao (lub nawet lepiej karobu-zawiera mniej tłuszczu!)
1 szczypta soli
85 ml wody
1 łyżeczka nasion chia (opcjonalnie, ale bardzo polecam!)
Wszystkie składniki mixujemy dokładnie (2-3 minuty) w blenderze na jednolitą masę, a następnie za pomocą lejka transportujemy ja do pojemniczków na żele. gotowe!
uwaga – żel ma płynniejsza strukturę niż gotowce ze sklepów.
Regenerujacy smoothie po intensywnym treningu – najlepiej zmiksować i wypić jeszcze przed prysznicem 🙂
banan
3 suszone daktyle
1 łyżki stołowe płatków owsianych
1 łyżeczka masła orzechowego
1 łyżeczka nasion konopi lub pestek dyni
200 ml mleka sojowego
Bogata w białko sałatka z brokułów i ciecierzycy –bardzo wygodna w transporcie 🙂 mozna zrobić większą ilość, zapakować do słoika i zabrać w podróż lub do pracy.
1 mała puszka cieciorki
pól brokuły
1 łyżka stołowa oleju
1 łyżeczka soku z agawy
1 łyżeczka musztardy
odrobina świeżego imbiru
sól/pieprz do smaku
Brokuł gotujemy 5 min na parze (lub w garnku z małą ilością wody), a następnie kroimy na małe kawałki. Odlewamy wodę z puszki z cieciorką, imbir obieramy i kroimy na jak najmniejsze kawałki. Dodajemy całą resztę składników, mieszamy i Gotowe!
Soczewicowe spaghetti bolognese -doskonale po weekendowym długim wybieganiu 🙂
1 paczka ulubionego makaronu (najlepiej razowego!)
1 cebula
1 duża marchewka
500 ml wody z łyżka bulionu warzywnego
200 gr czerwonej soczewicy
3-4 łyżki stołowe przecieru pomidorowego
1 puszka pokrojonych pomidorów
sól, pieprz, oregano, bazylia, liść laurowy
oliwa z oliwek
1 łyżeczka maki do zagęszczenia sosu
Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Cebule i marchewkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy liść laurowy, koncentrat i chwile mieszamy. Zalewamy wszystko zagotowana woda z bulionem. Dodajemy soczewice, pomidory i resztę przypraw. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut, aż soczewica będzie miękka. Na końcu dodajemy mąkę i wszystko mieszamy. Gotowe!
Adrian (Pakoslaw)
***************
Propozycja na śniadanie to kanapki z chleba razowego z masełkiem, pomidor, sałata i szczypior z działki oraz plasterek mozarelli (chyba jedyny ser naturalny). Druga kanapka to chleb razowy z masłem orzechowym i truskawkami(lub innymi owocami). Do picia wystarczy szklanka wody.
Piotr (Koszalin)